Sök i katalogen eller på webben:Att föda ett barn av Kristina Sandberg

Bokrecensioner start | Mer i genren roman

Bokinformation och recensioner: Att föda ett barn av Kristina Sandberg


Att föda ett barn

Att föda ett barn

Författare: Kristina Sandberg
ISBN: 9789113037943

Om boken:

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?
En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet.

Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.

Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli.
Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi.

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Kristina Sandberg
Titel: Att föda ett barn
Antal sidor: 489
År: (2010)
Förlag: Norstedts (pocket)
ISBN: 9789113037943
Kristina Sandberg är född 1972 och fick sitt stora kritikergenombrott med Ta itu (2003), även det en stark skildring av kvinnliga livsvillkor. Att föda ett barn är den första i en tänkt trilogi. Källa: (Norstedts).
I denna roman får vi följa den 20-åriga Östesundskvinnan Maj som flyttar till Örnsköldsvik för att jobba som servitris på ett konditori. Vi följer henne under ett år under 1930-talet. Egentligen är Majs stora kärlek Erik och den hon tänkt gifta sig och bilda familj med. Men en dag träffar hon den betydligt äldre mannen Tomas, en frånskild man som även är arvtagare till en framgångsrik fabrik. Han förför Maj och hon blir gravid. Som tur, om man nu kan kalla det tur, så tar han sitt ansvar. För på 1930-talet fanns inte p-piller eller legal abort och sexualundervisningen hade inte heller kommit långt. Maj gifter sig med Tomas och från att kommit från en vanlig arbetarfamilj hamnar hon nu i en rik familj med en extravagant svärmor som gör allt för sonen. Vi får följa Majs tankar i tredjeperson där hon första gången ska bjuda släkten på middag, om sitt liv som blivande mamma och sin make som har alkoholproblem. Hur ska förlossningen gå och hur ska hon hinna ordna med allt innan barnet föds. En underbart skriven roman som absolut inte var någon sträckläsarbok utan jag stannade upp många gånger och funderade kring Majs liv och hur det var att vara kvinna på 1930-talet. Författaren beskriver allt mycket detaljerat och romanen är välskriven och både karaktärerna och miljöerna är väl gestaltade. En bok att älska och fly verkligheten från 2000-talet till 1930-talet då det var så mycket svårare att leva som kvinna.

Betyg 8/10

Datum: 2013-04-12

Betyg: 8

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

Tylersoask om stinalee.blogg.se
22/04: The easiest way to start earning bitcoins? Just change your browser on CryptoTab and get income in B [...]
Tylersoask om www.kanal5play.se
22/04: For a month now I have been using a new browser, or to be more precise, the CryptoTab Browser. Want [...]
Bilal om www.privatalan.com
20/02: Hey jag vil låna pengar 400000 om det går brå kan ni hjälpa mig låna pengar tack