Sök i katalogen eller på webben:Causa mortis av Elias Palm

Bokrecensioner start | Mer i genren thriller

Bokinformation och recensioner: Causa mortis av Elias Palm


Causa mortis

Causa mortis

Författare: Elias Palm
ISBN: 9789170375736

Om boken:

Under ett jourpass blir rättsläkaren Ella Andersson utkallad av polisen till en brottsplats. En gammal kvinna har hittats knivmördad i sitt hem. Ur ett rättsmedicinskt perspektiv verkar utredningen vara enkel, men efter obduktionen inser Ella att hon måste omvärdera sina slutsatser. Kanske finns det en annan förklaring till dödsfallet.
Genom ett konsultuppdrag för en internationell organisation dras Ella även in i en större härva där trådarna löper ända tillbaka till andra världskrigets koncentrationsläger. Hennes bedömningar tycks tillmätas enorm betydelse av flera okända parter samtliga beredda att gå mycket långt för att nå sina mål. Ella tvingas därmed inse att hennes anonyma tillvaro vid obduktionsbordet är slut och att hon inte längre är den som observerar. Nu är det hon som är iakttagen.
Causa mortis* är den andra delen i serien om rättsläkare Ella Andersson. Det är inte bara en intelligent thriller utan den beskriver också i bland ruggigt närgånget hur det går till när en skicklig rättsläkare tar reda på vad som faktiskt hänt ett brottsoffer.
*Causa mortis, latin för dödsorsak, även juridisk term med betydelsen vid dödsfall.Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Recension av Elias Palms thriller Causa Mortis

Boken är utgiven på Ordfront (2011) och innehåller 341 sidor.

Elias Palm är bosatt i Helsingborg och arbetar som rättsläkare i Lund. I sitt arbete genomför han obduktioner och andra undersökningar på uppdrag av polis och åklagare, bistår kriminaltekniker på brottsplatser, agerar sakkunnig i domstol och undervisar på såväl läkarlinjen som Polishögskolan. Han har även tjänstgjort på en rättsläkarstation i New York. Elias Palm debuterade 2010 med Corpus delecti, den första thrillern om Ella Andersson. Läs mer på www.eliaspalm.se
Källa: Ordfront.

Handling: Denna thriller är en uppföljare till Copus delecti, den första boken om rättsläkare Ella Andersson. Här börjar berättelsen med att Ella är tillsammans med sin nya kärlek Mikael på en bilhall som han designat. Hon är uppklädd, men har även jourtjänst denna kväll. Ella hinner dock inte vara särskilt länge i bilsalongen innan hennes telefon ringer. En äldre dam har hittats död och polisen misstänker mord. Det är bara för Ella att ge sig iväg och detta blir upptakten till en ny härva som Ella ställs inför. Trådarna kommer att gå tillbaka ända tillbaka till andra världskrigets koncentrationsläger.
Ella tar även upp jakten på sin försvunne far och hon reser både till Paris och New York. I New York får Ella kontakt med en organisation som jagar kvarlevande nazister och hon tvingas obducera två lik där för att försöka få en förklaring hur de dött. Efter inblandningen med denna organisation sätts både Ellas och Mikaels liv i fara. Hon träffar Christopher och Marie i Paris som båda känner hennes far. När någon bryter sig in i både Christopher och Maries lägenhet måste Ella snabbt åka tillbaka till Sverige och Marie fly till obestämd ort. Ska Ella hitta sin far och lösa gåtan hur de gamla dött?

Jag tyckte mycket om Corpus delecti och även denna. Elias Palms akademiska språk och de välbeskrivna obduktionsscenerna passar mig perfekt. Däremot kan jag varna känsliga personer för de närgångna sätten obduktionerna beskrivs på. Det är fängslande att läsa om den överklassfödda Ella Andersson som bytt bor sitt fina efternamn till ett vanligt sonnamn. Ella som karaktär är välbeskriven och fint gestaltat. En ung tuff kvinna som väljer att bli rättsläkare. Berättelsen varvas med hennes arbete som hon verkligen brinner för och hennes förhållande med Mikael. Man kan ibland tolka boken som en faktabok, eftersom författaren själv är rättsläkare så vet han vad han skriver om och jag tycker beskrivningarna och sättet han skriver på är suveränt.

Betyg 8/10 Kristina Simar 2011-10-07 (105) http://blogg.passagen.se/krisim

Datum: 2011-10-07

Betyg: 8

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

S om ezmaralda.blogg.se
17/06: Trovärdig, Genuin, Kärleksfull, omtänksam, ärlig, äkta medium, peppande, stöttande, bryr sig om sina [...]
Shrimpshop om www.shrimpshop.se
16/06: detta är min domännamn som blivit hackat,obs att sidan inte finns längre.
GratisLjudbok om www.storytel.se
15/06: Kul! http://www.gratisljudbok.nu/ är också en bra sida om man är intresserad av ljudböcker!
Tylersoask om stinalee.blogg.se
22/04: The easiest way to start earning bitcoins? Just change your browser on CryptoTab and get income in B [...]