Sök i katalogen eller på webben:Helga Gregorius berättelse - Dosan av Helena Sigander

Bokrecensioner start | Mer i genren roman

Bokinformation och recensioner: Helga Gregorius berättelse - Dosan av Helena Sigander


Helga Gregorius berättelse - Dosan

Helga Gregorius berättelse - Dosan

Författare: Helena Sigander
ISBN: 9789198061314

Om boken:

Helga är förälskad. Hon drömmer om en framtid med sin student. Året är 1901 i Stockholm. I tidningen beskrivs samvetsäktenskap i fria förbindelser. Helga vågar inte ta det steget.
I sängen hos sin gåtfulla syssling Karolina skälver Helga av lust när de två unga kvinnorna leker fästman med varandra. Av en slump upptäcker Helga pastor Gregorius förbindelse med en servitris. Hon tror sig ha funnit en erfaren älskare. De gifter sig. Helga blir besviken. Pastorn blir hennes hustruliga pina.
1905 drabbas prästfru Helga av kärlekspassion. Älskaren tar henne med storm. Det är en turbulent tid på många fronter, Unionen Sverige-Norge är på gränsen till inbördeskrig. Kvinnorättskämpar håller möten på Hötorget. Så smått mognar Helgas motstånd mot sociala orättvisor. En rival om älskarens kärlek blir ett svårt slag för Helga. Hon tvingas staka ut en ny väg.

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Helena Sigander
Titel: Helga Gregorius berättelse – Dosan
Antal sidor: 305
År: (2013)
Förlag: Exilium förlag
ISBN: 9789198061314
Läs om Helena Sigander på: (www.sigander.com)
Denna roman börjar år 1901 i Stockholm. Helga och Carl-Erik är två kära ungdomar, de drömmer om en framtid tillsammans och Carl-Erik lovar att vänta på Helga tills han är färdig med sina studier. Men det är ett löfte han inte håller. Helgas båda föräldrar är sjuka och modern vill gärna se sin dotter gifta sig med pastor Gregorius, en mycket äldre man som snart varit änkling i ett år. Han är en trevlig och sympatisk man och borde passa Helga perfekt, men han ingen man som tilldrar Helga så hon är inte intresserad av honom. När så båda föräldrarna dött ganska snart efter varandra så gifter sig Helga ändå med pastor Gregorius, han är snäll och trygg, men Helga saknar passion i sitt liv. Hon vill också gärna göra något utanför hemmet, studera till sjuksköterska, lärare eller kanske öppna ett hem för behövande. Men det är inget som ses med blida ögon i seklets början. De kvinnor som förvärvsarbetade då sågs som manhaftiga och passade absolut inte för en prästfru. År 1905 blir Helga oväntat förälskad i fäktaren Fritz Racke. Tillsammans träffas de för heta kärleksstunder och drömmer om ett liv tillsammans i Amerika. Helga blir gravid och det är uteslutet att det är maken som är far till barnet. Eftersom Fritz lovat att ta med Helga till Amerika så begär hon skilsmässa från pastor Gregorius. Men en dag så får Helga ett brev som förändrar hela hennes liv.
En helt underbar roman som jag hade svårt att slita mig ifrån. Helt plötsligt befann jag mig i seklets början och fick känna på kvinnornas liv när de inte ens hade rösträtt. Helgas liv kändes mycket tragiskt, hon verkade vara en framgångsrik kvinna med många idéer som hon aldrig fick utveckla. Helena Sigander har beskrivit kvinnornas liv så bra och allt var mycket väl gestaltat både karaktärerna och miljöerna. Kunde se när Helga promenerade i Gamla stan med hästar som travade runt omkring. Kvinnornas situation var så realistiskt beskrivet. Det var så tydligt att det inte var lätt att vara kvinna och vilja göra något man brinner för på den tiden. Denna bok är den första i en serie och jag hoppas att snart få ta del av Helgas öde igen.

Betyg 10/10

Datum: 2013-04-11

Betyg: 10

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

S om ezmaralda.blogg.se
17/06: Trovärdig, Genuin, Kärleksfull, omtänksam, ärlig, äkta medium, peppande, stöttande, bryr sig om sina [...]
Shrimpshop om www.shrimpshop.se
16/06: detta är min domännamn som blivit hackat,obs att sidan inte finns längre.
GratisLjudbok om www.storytel.se
15/06: Kul! http://www.gratisljudbok.nu/ är också en bra sida om man är intresserad av ljudböcker!
Tylersoask om stinalee.blogg.se
22/04: The easiest way to start earning bitcoins? Just change your browser on CryptoTab and get income in B [...]