Sök i katalogen eller på webben:Som i en mardröm av Ulf Broberg

Bokrecensioner start | Mer i genren biografi

Bokinformation och recensioner: Som i en mardröm av Ulf Broberg


Som i en mardröm

Som i en mardröm

Författare: Ulf Broberg
ISBN: 9789189236196

Om boken:

Onsdagen den 9 april 2008 tränger sig två kvinnor och en man in på Lars-Eriks läkarmottagning. De presenterar sig som poliser och meddelar i snäv
ton att han är anhållen. Nu börjar en mardröm som kommer att löpa fram till den 20 maj 2009. Lars-Erik har blivit polisanmäld av sin dotter, anklagad för
sexuella övergrepp och våldtäkt. Hennes berättelse utökas efterhand i hennes samtal med terapeuter, jourmamma, socialarbetare och poliser. Lars-Erik döms i Tingsrätten till ett långt fängelsestraff, men frias slutligen helt i Hovrätten. Lars-Eriks berättelse om mötet med rättsstaten Sverige är en skakande läsning. Övergreppen mot honom är många och det är polisen, skolan och de sociala myndigheterna som begår dessa. Det är en lång rad myndighetspersoner
som inte lyssnar på föräldrarna och som inte kontrollerar fakta. Lars-Eriks hustru och yngsta dotter står dock lojalt vid hans sida. Systern, 13 år, blir inte trodd utan myndigheterna försöker istället knäcka henne genom manipulation och bestraffning för att hon inte stöder sin äldre systers anklagelser. Anklagelserna som från början till slut bygger på rena lögner. Detta visar sig när polis, åklagare
och domstol till slut gör en närmare granskning.
Boken beskriver en autentisk händelse. Till grund för boken ligger polisförhör, domar, journaler mm samt familjens känslor inför den mardröm som över
en natt förändrade deras liv för all framtid. Lars-Erik och Lena Lindholm heter i verkligheten något helt annat.

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Ulf Broberg
Titel: Som i en mardröm
Förlag: Broberg Innovation AB
Antal sidor: 213
ISBN: 9789189236196
Handling: Det är inte alltid ett barn talar sanning när det gäller misshandel och sexuellt utnyttjande och är det denna bok handlar om. Lars-Erik blir anmäld av sin egen dotter Sofia 17 år, för både misshandel, sexuellt utnyttjande och även andra grymma påståenden.
Berättelsen börjar 9 april 2008, polisen kommer till Lars-Erik och hans hustru Lenas läkarpraktik i Haninge utanför Stockholm och säger att han är häktat, men inte varför. Lars-Erik arbetar som läkare och frun är sjuksköterska och de arbetar tillsammans på praktiken. Polisen ber Lars-Erik att följa med och under tystnad kör de till häktet i Flemingsberg. Lars-Erik blir förhörd av ett så kallat 24:8 förhör, där han delges misstankar på fyra punkter som Sofia anmält honom för.
1. Våldtäkt inomhus av barn under 15 år
2. Våldtäkt inomhus av ungdom 15-17 år
3. 3. Sexuellt ofredande
4. 4. Misshandel.
Lars-Erik kan inte förstå varför Sofia anmält honom för dessa påståenden, de är helt tagna ur luften. Lena anklagas även hon för misshandel av Sofia.
Från en dag till en annan har familjens liv raserat som ett korthus som faller ihop.

För att gå tillbaka lite i tiden, så träffades Lars-Erik och Lena 1984 på Karolinska sjukhuset, där Lars-Erik gick sin läkarutbildning och Lena arbetade som sjuksköterska. 1988 gifte de sig, flyttade med tiden till ett radhus i Haninge och familjen utökades med Sofia 1990 och Susanna fyra år senare. De levde som vilken vanlig familj som helst, ända tills en dag när Sofia efter en innebandyträning kommer hem, smäller igen dörren och föräldrarna får ingen kontakt med henne. Efter den dagen har hon förändras och kan vara aggressiv. Under jullovet är hon som gamla vanliga Sofia igen och umgås med sin familj och två killkompisar som förut. Men när skolan börjar igen blir hon åter som förbytt.

I skolan berättar Sofia att hon inte mår bra hemma och utan att Lars-Erik och Lena vet något pågår en omfattande händelsekedja i Sofias skola, socialtjänsten i Haninge och polisens utredningsgrupp i Flemingsberg.
20 februari 2008 lämnar Sofias skola in en anmälan mot Lars-Erik till socialtjänsten. Sofia säger sig blivit utsatt för kränkande ord och att Lars-Erik tagit på hennes kropp och även misshandlat lillasyster Susanna.

Detta leder till att flickorna blir placerade på ett jourhem genom LVU (Lagen om vård av unga). Sofia får genomgå flera förhör och hennes berättelse om vad Lars-Erik utsatt hennes för blir fler och fler och även grövre och grövre. Från kränkande ord och misshandel till fruktansvärda sexuella övergrepp. Lillasyster säger i sina förhör att detta är ingenting hon känner till, föräldrarna uppträder som andra föräldrar och är heller inte strängare än andra.
Trots dåliga bevis, tror Tingsrätten på Sofias ord och Lars-Erik blir dömd på indicier till fem års fängelse och ska även betala skadestånd till Sofia. Lena blir dömd till villkorlig dom för misshandel och även hon ska betala skadestånd till Sofia.
Både Sofia, hennes ombud och Lars-Erik överklagar till Hovrätten. Det blir nu flera förhör med Sofia och hon brer hela tiden på med nya hemskheter som Lars-Erik utsatt henne för. Men denna gång ifrågasätts hon mer och får svårare att hålla isär sina uppgifter, särskilt gällande mobilsamtal hon säger sig fått från Lars-Erik där han hotar henne. Polisen kan inte hitta några samtal när de går igenom hennes och Lars-Eriks mobiler. Hon säger att hon träffat Lars-Erik vid ett visst tillfälle och att han då våldtagit henne och hotat henne till tystnad. Men när polisen säger att Lars-Erik har alibi för den tiden får hon svårt att förklara sig.

Innan Hovrätten ska avge sin dom blir Lars-Erik frisläppt och börjar arbeta på sin praktik igen. Och i Hovrätten blir Lars-Erik rentvådd från Sofias anklagningar. Nu blir det Sofia som ska betala honom skadestånd istället. Sofia och hennes ombud överklagar till Högsta domstolen, men de tar inte upp fallet till prövning.

I tv-programmet Agenda 24 maj 2009 berättar Lars-Erik om händelsen, hur han mådde under denna tid och hans undran varför Sofia anklagat honom för dessa grova brott. Kanske han aldrig får svar på sina frågor, eftersom familjen inte har någon kontakt med Sofia i dag. Susanna däremot bor numera hemma.

Den här boken var jobbig att läsa. Sexuellt utnyttjande av barn är aldrig trevlig läsning. I början hade jag svårt att veta vems utsaga jag skulle tro. Det finns tyvärr pappor som utnyttjar sina barn sexuellt, men ju mer jag läste av de identiska förhören med Sofia, tyckte jag att de blev märkligare och märkligare och hon bredde hela tiden på sin berättelse med grövre brott. När så en gynekologundersökning inte kunde visa att hon hade skador efter de övergrepp hon sades sig blivit utsatt för, ja då började jag misstro hennes berättelse. Den kändes för fantasifull för att vara sann. När jag sedan kom till slutet av boken, mindes jag helt plötsligt när detta fall figurerade i media och även när Lars-Erik berättade om händelsen i Agenda. Författaren har skrivit ner förhören precis som de är sagda och handlingen blev precis så realistiskt som den var i verkligheten. Det gjorde boken extra intressant och givande. Boken var välskriven och passade mig som är mycket förtjust i juridisk litteratur. En viktig bok att läsa för de som arbetar med barn och även som stöd för föräldrar som kanske själva blivit anklagade för liknande brott, men som inte varit sanna.

Betyg 10/10

Datum: 2012-10-25

Betyg: 10

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

Tylersoask om stinalee.blogg.se
22/04: The easiest way to start earning bitcoins? Just change your browser on CryptoTab and get income in B [...]
Tylersoask om www.kanal5play.se
22/04: For a month now I have been using a new browser, or to be more precise, the CryptoTab Browser. Want [...]
Bilal om www.privatalan.com
20/02: Hey jag vil låna pengar 400000 om det går brå kan ni hjälpa mig låna pengar tack