Sök i katalogen eller på webben:Svindlarprästen av Aleksander Motturi

Bokrecensioner start | Mer i genren roman

Bokinformation och recensioner: Svindlarprästen av Aleksander Motturi


Svindlarprästen

Svindlarprästen

Författare: Aleksander Motturi
ISBN: 9789113043883

Om boken:

maj 2006 stod det i Aftonbladet: "Kvinnor föll för hans charm och blev av med allt de ägde. Biskopar och direktörer svindlades på miljoner."

En man som kallar sig John Peter Daniels har deporterats från Hongkong till Indien, hans förmodade hemland. Han är sjuk, har inte lång tid kvar att leva. På ett sätt är han hemma överallt och ingenstans, som om platsen för hans hem saknar namn. Han talar många språk, gujarati, katchi, engelska, swahili, svenska, finska, spanska och tyska, men har inget äkta pass. Han förefaller lika väl bevandrad i kristendomen och islam som i världspolitiken, men har ingen formell utbildning. Ingen kommer till hans begravning på St. James kyrkogård i Baroda.

Aleksander Motturi har med romanens hjälp spårat upp sin far, han som en dag övergav sin hustru och sina barn för att helt enkelt försvinna. Gå upp i rök. Bara för att återkomma i en svindlarhärva som blir förstasidesnyheter i alla svenska kvällstidningar.

Så vem var mannen som påstås ligga begravd på St. James kyrkogård i Baroda? Han som gick under många namn i livet men som dog som John Peter Daniels? Är han ens död? Eller är också döden någonting som han fingerar för att kunna fortsätta med bedrägerierna?

Aleksander Motturis mångbottnade roman följer dels en man vars hela tillvaro byggde på en märklig blandning av fullständig uppriktighet och lurendrejeri, dels på dem som levde i hans närhet, familjen som i alla år pendlat mellan att försöka förstå, att dra ett streck över det som hänt, att förlåta, börja om på nytt och att slutgiltigt och en gång för alla ta avstånd från honom.Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Aleksander Motturi
Titel: Svindlarprästen
Antal sidor: 391
Förlag: Norstedt
ISBN: 9789113043883
Aleksander Motturi, född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik (senast Pappersgudarna)samt den uppmärksammade boken Etnotism – en essä om mångkulturalism, tystnad och begäret efter mening. År 2011 romandebuterade han med Diabetikern. Källa: Norstedts.
Handling: I sin nya roman Svindlarprästen försöker författaren Aleksander Motturi spåra sin far som en dag bara försvann från familjen och inte hörde av sig på flera år.
John Peter Daniels som pappan kallade sig hade troligen en fattig uppväxt i Daar es-Salaam. Han tvingades i stort sätt in på brottets bana, men blev räddad av missionärer och konverterade till kristendomen, därav hans kristna namn.
John Peter talade många språk: gujarati, katchi, engelska, swahili, svenska, finska, spanska och tyska. Men var hörde han egentligen hemma? Han var lika kunnig i kristendomen och islam som världspolitiken.
I Sverige gifter han sig med den finska kvinnan Marjatta och med henne får han tre barn. Tvillingarna Laura och Saffia och sonen Haqnawaz – Haqi. Det är Haqi som är bokens berättarröst.
I början av boken får Haqi ett besked att hans far har dött. Han hade deporterats till Indien, det land som sannolikt är hans hemland. Men helt övertygad blir inte Haqi, hans far har ”dött” förut och sedan återuppstått utan förvarning.
Fader skriver brev till Haqi, ibland kärleksfulla och ibland fördömande och vi läsare får tillgång till en del brev i boken.
Haqi berättar om faderns fattiga uppväxt och hans brottsliga liv i olika läder, bland annat Sverige. Boken innehåller rättegångsprotokoll, domstolsförhandlingar och polisförhör. 1985 stod det om John Peter Daniels på de svenska tidningarnas löpsedlar, efter att han nästan lyckat lura katolska kyrkan på miljontals kronor, själv ansåg han sig vara någon slags Robin Hood som tog från de rika.

Boken var välskriven precis som Aleksander Motturis roman Diabtikern. Personbeskrivningarna tyckte jag också var i allra högsta grad bra, men boken var tyvärr alldeles för lång. Många gånger fick jag den känslan av att det jag läste var en upprepning av något jag redan läst på föregående sida. Boken kunde därför varit cirka hundra sidor kortare. Jag minns när jag läste om John Peter Daniels i kvällspressen och såg program om honom på tv. Det var mycket intressant att läsa och höra om denna märkliga människa som kunnat svindla till sig så mycket pengar. Jag hade stora förhoppningar att boken skulle fokusera mera på de brott han gjorde i Sverige och även i andra länder, så jag blev allt lite besviken att den inte gjorde det. Hade varit intressant att läsa mer ingående om hur han försökte lura den katolska kyrkan på så mycket pengar, för det var det jag minns att jag hörde mest om i medierna 1985.

Betyg 7/10

Datum: 2012-12-14

Betyg: 7

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

Tylersoask om stinalee.blogg.se
22/04: The easiest way to start earning bitcoins? Just change your browser on CryptoTab and get income in B [...]
Tylersoask om www.kanal5play.se
22/04: For a month now I have been using a new browser, or to be more precise, the CryptoTab Browser. Want [...]
Bilal om www.privatalan.com
20/02: Hey jag vil låna pengar 400000 om det går brå kan ni hjälpa mig låna pengar tack