Sök i katalogen eller på webben:Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

Bokrecensioner start | Mer i genren roman

Bokinformation och recensioner: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn


Innan floden tar oss

Innan floden tar oss

Författare: Helena Thorfinn
ISBN: 9789113040813

Om boken:

Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn.

Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män.

Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn och deras tillvaro vävs snart samman med de unga systrarnas. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. Sofia stöter snart på hinder i sitt arbete med jämställdhetsfrågor och byflickorna upptäcker att de kan tjäna egna pengar.

Berättelsen synliggör en värld med festande diplomater, magra textilarbetare och svenska småbarnsfamiljer. En värld där karri äri ster och idealister samsas runt samma pool och där terrorism och tennismatcher präglar vardagen.

Innan floden tar oss är en roman som doftar och stinker, sprakar av färg, brusar av liv och tar oss till platser och händelser i en myllrande fart. Med samma närvaro och humor skildras svenskarnas försök att göra gott och vara politiskt korrekta som de bangladeshiska byflickornas drömmar och vägval. En vid, stark och spännande skildring som på samma gång berör angelägna och svåra frågor som de mer vardagliga.

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Helena Thorfinn
Titel: Innan floden tar oss
Antal sidor: 444
År: (2012)
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113040813
Helena Thorfinn, född 1964, var i många år journalist på SvD, TV4 och SVT innan hon bytte bana och började arbeta som utvecklingsanalytiker på Sida och på Rädda Barnen. Efter tre år vid ambassaden i Dhaka flyttade hon och hennes familj tillbaka till Sverige och bosatte sig i Lund. Innan floden tar oss är hennes debutroman. Källa: (Norstedts).
I den här romanen får vi vara med när Sofia får jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Hennes sambo Janne följer motvilligt med för att ta hand om deras två barn. Att komma till Dhaka blir en omtumlande och lärorik tid och familjen får helt andra värderingar på livet.
Parallellt med Sofia och hennes familj får vi följa systrarna Mina och Nazrin Bhua, som bor i en liten by långt ute på landsbygden. En by där fattigdom, religion och gamla traditioner bestämmer unga kvinnors liv. Systrarna försöker fly från hembyn och det förtryck kvinnorna utsetts för. Av någon anledning kommer deras väg att korsas med Sofias.
Författaren berättar väldigt intensivt om hur det är att jobba med bistånd i ett av Asiens fattigaste länder. Hon behandlar jämlikhet och rättvisa med stor övertygelse och boken är mycket lärorik. Däremot fick jag inget riktigt grepp om karaktärerna, som kunde vara tydligare gestaltade. Jag kom dem aldrig in på livet och kunde inte se dem framför mig som jag gärna vill. Men gestaltningen av miljön och själva arbetet inom bistånd som var mycket utförligt berättat övervägde, så jag tyckte att romanen var klart läsvärd.

Betyg 8/10

Datum: 2013-04-22

Betyg: 8

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

S om ezmaralda.blogg.se
17/06: Trovärdig, Genuin, Kärleksfull, omtänksam, ärlig, äkta medium, peppande, stöttande, bryr sig om sina [...]
Shrimpshop om www.shrimpshop.se
16/06: detta är min domännamn som blivit hackat,obs att sidan inte finns längre.
GratisLjudbok om www.storytel.se
15/06: Kul! http://www.gratisljudbok.nu/ är också en bra sida om man är intresserad av ljudböcker!
Tylersoask om stinalee.blogg.se
22/04: The easiest way to start earning bitcoins? Just change your browser on CryptoTab and get income in B [...]