Sök i katalogen eller på webben:Utredningen av Philippe Claudel

Bokrecensioner start | Mer i genren roman

Bokinformation och recensioner: Utredningen av Philippe Claudel


Utredningen

Utredningen

Författare: Philippe Claudel
ISBN: 9789113038117

Om boken:

Besk kritik av vårt moderna samhälle, serverad av en av Frankrikes främsta författare.

Utredaren har kallats till Företaget för all mäns k lig aktivitet. En självmordsepidemi bland persona len har rapporterats till byråchefen, som nu vill att Utredaren företar en Undersökning, men först måste han bli insläppt hos Företaget - vilket han misslyckas med.

Efter ett resultatlöst irrande i Staden hittar så Utredaren Hopp ets hotell, som vid första anblicken verkar nersläckt och övergivet, men visar sig vara öppet. En surmulen nattportier i en jättekvinnas skepnad beslagtar Utredarens id-handlingar och kreditkort samt förhör honom noggrant på hotellets reglementen. Nästa morgon överraskas Utredaren vid frukosten av hundratals Turister som frossar i mat medan han själv får nöja sig med en torr skorpa och surt kaffe. Han blir illamående och rusar in på toaletten, men hamnar på damernas där hotellpolisen anklagar honom för vandalisering och skriver ut en saftig räkning.

Så småningom lyckas Utredaren bli insläppt på Företaget och få träffa en ansvarig chef, som egentligen inte vill besvara några frågor. Utredaren drabbas av tvivel och paranoia och undrar om han inte lockats in i en fälla. Är han nästa offer i Företagets helvetesmaskineri? Består Företagets verksamhet av att beröva människor deras identitet?

I denna allegori som pendlar mellan vanmakten i Kafkas Processen och Aldous Huxleys Du sköna nya värld, absurdismen hos Beckett och humorn i Charlie Chaplins Moderna tider, levererar Philippe Claudel en besk kritik av globaliseringen och dess avarter, marknadens diktatur och Fort Europa.

"Claudel får oss att tänka efter utan att fördenskull kännas betungande. Han ger oss inga svar, och utser inte någon skyldig men är otroligt fascinerande". L'Express

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Philippe Claudel
Titel: Utredningen
Originaltitel: L’Enqûte
Översättare: Lars-Erik Sundberg (1942-2011) och Lena Fries Gedin
Antal sidor: 261
ISBN: 9789113038117
Förlag: Norstedts
Philippe Claudel, född 1962 fick sitt stora internationella genombrott med romanen Grå själar som översattes till ett trettiotal språk och belönades med ett flertal litterära priser, däribland Prix Renaudot. Philippe Cladudel är också verksam som dramatiker och filmare, i januari 2012 valdes han in i den franska Concourtakademien. Källa: (Norstedts).
Handling: Philippe Claudels nya roman Utredningen är en allegorisk Kafka-inspirerande roman.
Huvudkaraktären kallas bara Utredaren och verkar vara en helt vanlig man. Men är han egentligen det och finns han i verkligheten?
Utredaren har fått i uppdrag att ta reda på varför ett tjugotal människor anställda på Firman tagit livet av sig.
När han först kommer till Firman blir han inte insläppt av vakten för att det är stängt. Utredaren får då gå regnet och efter en evighet kommer han fram till ett hotell. Han ringer på och efter ett bra tag kommer en storväxt kvinna – Jättinnan och öppnar. Efter att fått en hel del märkliga regler att skriva på och Jättinnan tagit Utredaren pass får han ett rum. Nästa morgon när han vaknar beger han sig till matsalen för att inta frukost. Matsalen är full med människor som intar god frukost, men själv får Utredaren bara ett par torra skorpor och kaffe. Efter att han besökt toaletten är allt folk borta och han funderar på om matsalen varit fullt med folk eller om det bara var en chimär. Utredaren träffar även den konstiga Polisen som har sitt kontor i en skrubb på hotellet och som ställer en massa frågor till Utredaren som om han vore en brottsling.
När han efter sin dåliga frukost beger sig till Firman igen, upptäcker han att den ligger i närheten av hotellet. Han funderar på hur det kan komma sig, eftersom det kändes som han fick gå i timmar föregående kväll.
Denna dag blir han insläppt på Firman och Guiden visar honom vägen till den Ansvarige. På Firman blir allting ännu mer förvirrat. Och i slutet av berättelsen börjar både Utredaren och jag som läsare fundera på allt bara är en dröm eller om det är verklighet. Vem vet, det är upp till varje läsare att tolka.

Detta är den tredje boken av Philippe Claudel som jag läser. Alla har varit allegoriskt skrivna, och det tycker jag är spännande. Att inte veta om det jag läser ska vara verklighet eller dröm, eller var gränsen går mellan dessa går. Det står på baksidestexten att romanen påminner om Kafkas Processen och det håller jag med om. Den vanmakt som huvudkaraktären Utredaren känner liknar huvudkaraktären K:s känslor i Processen.
Jag tycker mycket om Claudels språk och gestaltning av karaktärer och miljöer. Hans böcker är inte särskilt lättlästa och det passar mig bra, för jag tycker om att läsa böcker som har ett avancerat språk och inte är alltför lättläst. Jag längtar redan efter att få läsa en ny bok av Philippe Claudel och hoppas att han snart kommer ut med någon ny.

Betyg 10/10

Datum: 2012-12-16

Betyg: 10

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Senaste kommentarerna om medlemmar i katalogen...

Dyna om www.barnvagn.se
28/04: All online bettor who play the game. Various kinds of bonuses have also been provided. and has also [...]
BrianNiz om www.ployroong.se
04/04: http://proftrenager.biz.ua