Sök i katalogen eller på webben:

Öppet igen!
Seriösa företag/hemsideägare kan nu anmäla om att visas i katalogen. Läs mer och kontakta oss vid intresse!

Asfaltsänglar av Johanna Holmström

Bokrecensioner start | Mer i genren roman

Bokinformation och recensioner: Asfaltsänglar av Johanna Holmström


Asfaltsänglar

Asfaltsänglar

Författare: Johanna Holmström
ISBN: 9789113049502

Om boken:

Det här är Leila, femton år. Osynlig i skolan, läser om kändisar, hänger på stan och ägnar sig åt park our. Hennes bästa vän Linda är en förstaklassens pinuppa, vitblond av väteperoxid, älskar Britney Spears och alla pojkar som älskar henne.

Hennes mamma Sarah är finlandssvensk, jobbar på resebyrå och har konverterat till islam. Sina kvällar tillbringar hon online där hon diskuterar religiösa dilemman med sina muslimska trossystrar. Hon låser in sin dotter Leila i lägenhetens trygga förvar om nätterna, men lämnar fönstret olåst.

Sarahs man Farid är invandrare från Maghreb-regionen. Han har skämt bort sin äldsta dotter Samira, men nu börjar snaran dras åt kring henne eftersom hon är giftasmogen. Farid är starkt förankrad i sin nordafrikanska kultur, men har aldrig brytt sig om att läsa Koranen.

Samira vill skapa sig ett eget liv, studera, gå på klubbar och förälska sig i den hon vill, precis som andra finländska tjugoåringar. Hon flyttar hemifrån, blir av med oskulden och försöker förverkliga sin egen form av islam. Samtidigt planerar Farid för hennes bröllop.

Asfaltsänglar är en familjeroman om patriarkatets makt, kultur krockar och det smärtsamma i att slitas mellan identiteter. Johanna Holmströms flickor är starka, smarta och glittrande av liv, hemmastadda i ett hårt Helsingfors med metrotunnlar, rasistiska vaktfirmor och köpcentra. Med rasande energi, humor och ilska slår de sig fram, men hur långt räcker deras vänskap?

Johanna Holmström fick Svenska Dagbladets litteraturpris för sin senaste bok, novellsamlingen Camera Obscura.

Köp hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.

 

Inskickade recensioner (1)

Bokrecension
Författare: Johanna Holmström
Titel: Asfaltsänglar
Antal sidor: 294
År: (2013)
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113049502
Johanna Holmström, född 1981 är författare och journalist, bosatt i Helsingfors. Hon fick Svenska Dagbladets litteraturpris för sin senaste bok, novellsamlingen Camer Obceura, med motiveringen: ?I det subtila samspelet mellan sina på en gång sagoskimrande och psykologiskt skarpsynta noveller tolkar Johanna Holmström förtvivlan och de förvrängda perspektiven hos människor som fångats i konflikten mellan tradition och modernitet.? Källa: (Nordstedts).
I denna underbara roman får vi träffa en muslimsk familj i Finland. Det är pappa, Rashid, som kör buss, mamma Fatima som är från Finland och hade ett vanligt finskt namn förut, men som konverterade hon till islam och heter numera alltså Fatima. Hon bär hijab och vill även att döttrarna Samira och Leila ska göra det. Fatima tycker att allt är haram och hon har tagit bort teven och all litteratur som inte hänvisar till profeten Mohamad och Koranen. Hon tycker även att det mesta maken gör också är haram. För att vara på den säkra sidan att inte bli en ?Asfaltsängel? rymmer Samira hemifrån. Hon får hjälp till ett skyddat boende, för hon vill leva som andra finska ungdomar: kunna flytta hemifrån, studera på universitet och bli av med oskulden. En ?Asfaltsängel? är en kvinna som antingen själv kastar sig över balkongräcket, eller blir knuffad av någon eftersom hon kanske bara pratat med en finsk kille. Lillasyster, den femtonåriga Leila gömmer sig i sin huva för att bli osynlig. Jasmina är en god vän till Samira och hon har minsann tagit reda på att man fejka blod på lakanen efter bröllopsnatten. Hon vet också att vissa kvinnor inte blöder alls och när de visar upp lakanen på morgon efter, vet hon att de blir dödade och då har det suttit där hemma helt i onödan, bara för att vänta på att bli gift.
Anna är en tjej som går i Leilas klass, hon är utsatt för mobbning för hon har för korta byxor, stora tjocka glasögon och en gammal ryggsäck. Hennes familj har inte råd att köpa kläder till henne. Linda, en ljushårig, något kraftig tjej som också går i Leilas klass, lever med sin mamma som är alkoholist. Hon älskar Britney Spears över allt annat, flera tycker att hon liknar henne och det tycker hon själv också.
Så helt plötsligt träffar Samira Piter, som har rakad skalle och hänger med rasistiska gäng. Samira blir förälskad och det kan bli farligt.
Denna roman handlar om patriarkatets makt, kulturkrockar och att slitas mellan identiteter. Flickorna är starka, smarta och det diskuteras vilt om Koranen, islamistiska fundamentalister och hur flickorna själva tolka Koranen. Deras tankar om giftermål, varför allt ska vara haram, varför man ska bära hijab. De tolkar inte Koranen som den äldre generationen och jag upplevde deras tankar som mycket intressanta. De verkade så medvetna om islam och hur de själva vill leva som muslim. Varför man måste giftas bort med någon man inte älskar. Dessa tjejer är så härliga att läsa om, alla är de speciella på sitt sätt. Romanen var välskriven, fint gestaltat och jag lärde känna dessa underbara tjejer som om de vore verkliga karaktärer. Mitt största intresseområde är ju Mellanöstern, så denna roman var en helt passande roman för mig. Jag bara älskade den!
Betyg 10/10

Datum: 2013-05-08

Betyg: 10

Recenserad av: Kristina Simar, korrekturläsare/författarcoach

Sidtopp

Köp boken hos: adLibris | Bokus
Aktuella priser finner du i e-butikerna.


Seobility SEO Tool